Het ontwerp

Het Chinese architectenbureau MAD Architects is gecontracteerd door Stichting Droom en Daad om een panoramisch uitzichtpunt op het dak van de historische Fenixloods II te ontwerpen. Het Rotterdamse Bureau Polderman is verantwoordelijk voor de restauratie van de loods zelf. De combinatie van moderne architectuur en de zorgvuldige renovatie biedt een contrastrijk geheel.

fenix_ontwerp_januari2020.jpg

FENIX, artist impression (c) MAD Architects, 2020

'FENIX will be a place to wonder and to explore about the past, the present and the future. When we look at the path we’ve been through in the past, we know the future won’t be linear.' Ma Yansong, oprichter MAD Architects

MAD Architects werd in 2004 opgericht door de in Beijing geboren Ma Yansong en maakte in korte tijd furore als een van ’s werelds meest innovatieve en sprankelende architectenbureaus. Hun werk wordt gekenmerkt door organische en technologisch geavanceerde vormen. In hun gebouwen komen mens, stad en omgeving op een vloeiende manier samen.

'De Fenixloods II wordt weer een landmark aan de Maas en biedt een toekomst voor Rotterdams verleden.' Wim Pijbes, directeur Stichting Droom en Daad

China en Katendrecht
Het schiereiland Katendrecht op de Rotterdamse zuidoever was ooit een van de oudste Chinatowns van Europa. Rond 1900 vormde Katendrecht het decor voor opiumkits en opende hier het eerste Chinese restaurant van Nederland en vermoedelijk Europa. Met de keuze voor MAD Architects wordt deze vergeten geschiedenis nieuw leven in geblazen. De opdracht voor het uitzichtpunt op de Fenixloods II betekent een eerste opdracht voor een cultureel publiek gebouw in Europa door een Chinees architectenbureau. Naast het uit zichtpunt ontwerpt MAD een theatrale trappenpartij en een publiek atrium in de Fenixloods II waarmee de begane grond, de eerste verdieping en de opbouw op het dak in elkaar grijpen.