Crossing Tables
#4 Foraging the City – een verhalendiner over foerageren als herinneren en verbinden
Een kunstenaar, kok of collectief brengt smaken en migratieverhalen samen in een zintuiglijke ervaring. Elke derde donderdag van de maand op Plein.
De voertaal van dit evenement is Engels. Drankjes zijn niet inbegrepen, maar verkrijgbaar aan de bar.
Foerageren als herinneren en verbinden
Deze maaltijd gaat niet alleen over het plukken van wilde planten. We kijken naar foerageren als iets groters: een manier om te begrijpen hoe mensen, planten en kennis samen reizen. Het draait om verbinding maken – met elkaar en met de stad om ons heen.
Tijdens deze driegangenmaaltijd zet je al je zintuigen in. Ontdek: hoe smaakt je buurt eigenlijk? En hoe veranderen de verhalen van anderen die hier hebben gewoond de manier waarop jij je omgeving ervaart?
Over de partners
Deze maaltijd is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen Clara, Parel Strik, Snackbar Frieda, de Seagulls en Jonas Bleijerveld. Samen onderzoeken zij hoe land, lichaam en verhaal met elkaar verbonden zijn door middel van eten.
Clara (zij/hen) is een stadsfoerageerder die altijd wilde eetbare planten aanwijst en aanbiedt. Zij werkt als beheerder in voedselbos 'De Overtuin' in Trompenburg Tuinen & Arboretum, waar zij observeert hoe bezoekers verbinding maken met de tuin en kleine gefoerageeerde hapjes toevoegt om deze ervaringen te versterken.
Parel Strik (zij/haar) is een kunstenaar gevestigd in Charlois. Door middel van diners en bijeenkomsten in openbare ruimtes verkent zij hoe het delen van voedsel momenten van verbinding en zorg creëert, en ruimte schept voor verhalen om gedeeld te worden.
Jonas Bleijerveld (hij/hen) is een sociaal betrokken kunstenaar, en vrijwel al zijn werk draait om voedsel, of het nu als materiaal, thema of als manier om verbindingen te creëren.
Frieda en de Seagulls: Frieda is een gekraakt snackbarcollectief in Rotterdam Oude-Westen. Hun ruimte dient als sociale hub en evenementenruimte voor lokale collectieven. "De Seagulls" is een van deze collectieven, die de ruimte gebruikt om gemeenschapsdiners te koken met voedselverspilling van de markt en groothandels.