Kofferverhalen: Yvonne's hutkoffer

Kofferverhalen: Yvonne's hutkoffer

Koffer Yvonne - Loes van Duijvendijk

Veel van de koffers die onderdeel zijn van de collectie van FENIX vertellen een verhaal over hun eigenaar. Zo ook de koffer van Yvonne, die is geboren in Wenen, opgegroeid in Tsjechoslowakije, volwassen geworden in Zwitserland en oud geworden in Nederland.

Koffer Yvonne - Loes van Duijvendijk

In dit verhaal gaat het om afscheid. Afscheid van geliefden, maar ook van een thuis, een geboortedorp en een moederland. Yvonne’s koffer is een zwarte hutkoffer, met haar initialen ‘Y.P.’ in het wit erop geschilderd. Het is de koffer waarmee ze in 1938 uit Tsjechoslowakije vluchtte tijdens de Duitse bezetting.

Yvonne op de arm van haar moeder Lali, circa 1923

Yvonne’s moeder, een Joodse vrouw, vluchtte via Parijs naar het Caraïbisch gebied. Zelf ging Yvonne met haar oma naar Zwitserland om daar te studeren. In Zwitserland voelt ze zich alleen. Ze had het gevoel nooit ergens bij te horen.

“Ik voelde me in Zwitserland overal tussen hangen, een in between. Mijn ouderlijk huis was weg, mijn moeder op de vlucht en in een vreemd land.”
- Yvonne Praxmarer

Na een aantal jaar moet Yvonne ook van haar nieuwe thuisland afscheid nemen: ze wordt Zwitserland uitgezet. Bij een Amsterdamse uitgeverij vindt ze een baan: “zo woonde ik ineens in Nederland”. Ze leefde uit haar koffer, die stond onder haar bed. Wanneer Yvonne in Amsterdam de man leert kennen waar ze later mee zou trouwen, kiest ze ervoor om in Nederland te blijven.

Jaren later staat Yvonne’s huis in Nederland nog vol met spullen die haar herinneren aan haar jeugd, aan Tsjechoslowakije en aan het Habsburgse Rijk. “In dat deel van de wereld, maar ook in die cultuur, ligt mijn geschiedenis.” Zo draagt Yvonne haar moederland altijd een beetje bij zich.