Collectie in opbouw

Collectie in opbouw

Detail van The Bus, Red Grooms, 1995

FENIX is het eerste museum in de wereld dat het thema migratie belicht met een permanente hedendaagse kunstcollectie, die inmiddels al uit tweehonderd kunstwerken bestaat. De kunstwerken en objecten laten zien dat migratie van alle tijden is en tonen hoe thema’s zoals liefde, afscheid, thuis en geluk hieraan verbonden zijn. Ze vertellen verhalen van gisteren, vandaag en morgen. Verhalen die grenzen overschrijden.

Omar Imam

In onze collectie zit werk van zowel internationaal werkende kunstenaars, zoals Rineke Dijkstra, Bill Viola, Grayson Perry, Francis Alÿs, Shilpa Gupta en Kimsooja, als van opkomende talenten zoals Benjamin Li en Omar Imam. FENIX gaf bovendien vijf kunstenaars de opdracht om nieuw werk te maken voor het museum. Beya Gille Gacha, Efrat Zehavi, Cha Eun Rhee, Raquel van Haver en Hugo McCloud werken momenteel aan opdrachten die hun perspectief op migratie geven.

FENIX verzamelt ook persoonlijke objecten met een vlucht-, reis- of migratieverhaal en de afgelopen drie jaar tweeduizend koffers voor een kofferdoolhof.

Nansenpaspoort

Neem straks plaats in een enorme New Yorkse stadsbus die gemaakt is van stof, maak kennis met een metershoge sculptuur van de superheld ‘Space Refugee’ of bekijk een van de allereerste vluchtelingenpaspoorten.

Maak kennis met de kunstenaars

De content kan niet worden weergegeven,
De content kan niet worden weergegeven,
De content kan niet worden weergegeven,
De content kan niet worden weergegeven,