Fenixloods II

Transformatie Fenixloods II

De gestaureerde schuifpuien van de Fenixloods II. Foto: Rubén Dario Kleimeer
Restauratie Fenixloods II. Foto: Rubén Dario Kleimeer, juli 2020
Rubén Dario Kleimeer, Fenixloods II, 16 december 021
Restauratie Fenixloods II, foto: Rubén Dario Kleimeer, juli 2020
Op het dak van de Fenixloods II, foto: Rubén Dario Kleimeer, oktober 2020
Uitzicht op de Fenixloods II, gefotografeerd door Rubén Dario Kleimeer, december 2020

Een kijkje op de bouwplaats

De content kan niet worden weergegeven,
De content kan niet worden weergegeven,
De content kan niet worden weergegeven,
De content kan niet worden weergegeven,
De content kan niet worden weergegeven,
De content kan niet worden weergegeven,

De restauratie

FENIX is gevestigd in Fenixloods II, die in 1923 opende op Katendrecht. Op de kades rondom deze havenloods stappen ruim drie miljoen landverhuizers aan boord van schepen die hen naar een nieuw leven aan de andere kant van de wereld brengen. Het opvallende havengebouw van architect Cornelis Nicolaas van Goor wordt volledig gerestaureerd naar het plan van de restauratiearchitecten van Bureau Polderman. De constructie van gewapend beton, karakteristieke ramen en stevige kolommen wordt zorgvuldig hersteld.

De Tornado

FENIX - MAD Architects

Aan de loods wordt een kunstwerk toegevoegd met een spectaculair uitzicht: de Tornado. Op deze dubbel gedraaide trap kiest de toekomstige bezoeker zelf zijn weg omhoog. De Tornado staat symbool voor vertrek en aankomst van over de hele wereld. Dit nieuwe uitzichtplatform is ontworpen door het Chinese architectenbureau MAD Architects.

MAD Architects

MAD Architects is in 2004 opgericht door Ma Yansong en werd in korte tijd bekend als een van ’s werelds meest innovatieve architectenbureaus. Organische en technologisch geavanceerde vormen kenmerken de ontwerpen. In de gebouwen komen mens, stad en omgeving op een vloeiende manier samen. FENIX is het eerste Europese museum dat door een Chinees architectenbureau wordt gebouwd. Met de keuze voor MAD Architects eren we de vergeten geschiedenis van de eerste Chinatown van Europa.

"FENIX will be a place to wonder and to explore about the past, the present and the future. When we look at the path we’ve been through in the past, we know the future won’t be linear."
- Ma Yansong, MAD Architects