Wat is FENIX?

Wat is FENIX?

Wilhelminakade

In 2025 opent FENIX. Een museum? Ja, en nog veel meer. FENIX is een culturele plek in Rotterdam. Dé plek van vertrek en aankomst. Waar miljoenen Europeanen vertrokken en net zoveel mensen van over de hele wereld aankwamen. Op de vlucht of de liefde achterna. Op zoek naar geluk of betere kansen. FENIX vertelt al deze verhalen.

Afscheid van Ellis Island

FENIX is gevestigd in een historische loods, pal aan de Maas, op Katendrecht. Op de kades rondom deze havenloods stappen ruim drie miljoen landverhuizers aan boord van schepen die hen naar een nieuw leven aan de andere kant van de wereld brengen. Onder andere wetenschapper Albert Einstein, kunstenaar Willem de Kooning en acteur Johnny Weismuller vertrekken vanaf Rotterdam.

Op Katendrecht

Op Katendrecht wonen in de twintigste eeuw veel Chinese immigranten, die in de havens aan de slag gaan als oliestokers. Katendrecht transformeert tot een van de eerste Chinatowns van Europa. Rond 1900 opent hier zelfs het allereerste Chinese restaurant van Nederland en vermoedelijk zelfs van heel Europa. In de loop van de negentiende en twintigste eeuw wonen onder andere Oost-Europese landverhuizers, Griekse chocoladefabrikanten, Surinaamse jazzmuzikanten en Kaapverdiaanse zeemannen op Katendrecht.

Sarah_van_Rij

Vertrek en aankomst van mensen maakt Rotterdam tot de melting pot die het nu is. Meer dan 170 nationaliteiten vormen de stad. Je koffers pakken en opnieuw beginnen hoort bij de havenstad en is tegelijkertijd een tijdloos en universeel verschijnsel. Liefde, hoop, werk, noodzaak of avontuur zet mensen over de hele wereld ertoe om zich te verplaatsen. In FENIX gaat het over die beweging van mensen en alle emoties die daarbij komen kijken.

Samen sta je sterker

FENIX is een initiatief van Stichting Droom en Daad. In 2016 is Stichting Droom en Daad opgericht om de stad Rotterdam nog mooier te maken door te investeren in kunst en cultuur. Eén van de eerste initiatieven van de stichting is het behouden van FENIX, als karakteristiek Rotterdams erfgoed.

Voor de restauratie van FENIX werkt Stichting Droom en Daad samen met Crimson Architectural Historians (historisch onderzoek), Stadsherstel Historisch Rotterdam en Bureau Polderman (restauratieplan). De Tornado is ontworpen door MAD Architects. De hoofdaannemer is Dura Vermeer.

FENIX werkt samen met het Stadsarchief Rotterdam, Maritiem Museum, Museum Rotterdam, Nederlands Fotomuseum en Wereldmuseum. Ook het Red Star Line Museum in Antwerpen (België), Ellis Island in New York (Verenigde Staten) en Pier 21 in Halifax (Canada) hebben hun medewerking toegezegd.