Wat is FENIX?

Wat is FENIX?

Diverse portretten door Efrat Zehavi

In 2025 opent FENIX. Een museum? Ja, en nog veel meer. FENIX is een culturele plek in Rotterdam, Nederland, geïnspireerd op migratieverhalen van over de hele wereld. Over liefde en afscheid, over thuis komen en je thuis voelen, over het navigeren van identiteit of het zoeken naar geluk. Op dé plek van vertrek en aankomst.

Grooms, The Bus, 1995

Door middel van kunst, cultuur en smaken prikkelt FENIX je nieuwsgierigheid over de wereld om je heen en hoe die door migratie gevormd is. Het verhaal van FENIX is het verhaal van Rotterdam. En dat van de wereld. Want migratie beweegt ons, altijd en overal.

Omar Victor Diop - Diaspora, Omar Ibn Said

Ontdek het thema door de ogen van internationale kunstenaars zoals Do Ho Su, Shilpa Gupta, Bill Viola, Rineke Dijkstra en Omar Victor Diop. In een monumentaal kofferdoolhof dwaal je langs persoonlijke verhalen en de tentoonstelling Family of Migrants neemt je mee op reis langs honderden iconische documentaire foto’s. Plein is een overdekt stadsplein van tweeduizend vierkante meter in FENIX. Een levendige plek die meebeweegt met de stad.

FENIX - MAD Architects

FENIX is gevestigd in een historische havenloods uit 1923, met 16.000 m2 ooit de grootste op- en overslagloods ter wereld. Het Chinese MAD Architects blaast het zorgvuldig gerestaureerde erfgoed nieuw leven in met een moderne toevoeging. De Tornado is een trap, kunstwerk en beleving inéén. Vanaf de begane grond van de loods wervelt de trap omhoog tot een spectaculair uitzichtplatform hoog boven het dak.

Foto: Sem Presser

Pal aan de Maas kijkt FENIX uit over de kades waarvandaan miljoenen mensen per schip vertrokken naar bestemmingen in de Verenigde Staten en Canada, zoals Albert Einstein en Willem de Kooning. Net zoveel nieuwe Rotterdammers kwam hier aan. Op Katendrecht ontstond de eerste Chinatown van Europa en onder meer Kaapverdiaanse zeemannen en Surinaamse jazzmuzikanten vonden er hun thuis. Wie straks de Tornado beklimt, wordt getrakteerd op een nieuw uitzicht over Rotterdam: de superdiverse stad, gevormd door meer dan 170 nationaliteiten.

Droom en Daad

FENIX is een initiatief van Droom en Daad. In 2016 is Droom en Daad opgericht om de stad Rotterdam nog mooier te maken door te investeren in kunst en cultuur. FENIX is een van de eerste initiatieven van de stichting.