Het plan

De geschiedenis van de Fenixloods
De Fenixloods staat sinds 1923 op Katendrecht en was ooit de grootste loods ter wereld. Het gebouw en de kades eromheen zitten vol verhalen. Vanaf deze kades zijn miljoenen mensen uit Europa vertrokken naar de Nieuwe Wereld en vanuit elders in Rotterdam aangekomen.

De geschiedenis van de Fenixloods is nauw verbonden met die van de haven van Rotterdam en van Katendrecht in het bijzonder. Het enorme gebouw diende voor de op- en overslag van goederen. Architect C.N. van Goor ontwierp een constructie van gewapend beton, met karakteristieke ramen en stevige kolommen. De Fenixloods is een fantastisch voorbeeld van de markante Rotterdamse havenarchitectuur.

In 1944 werden de kades van Katendrecht opgeblazen door de Duitse bezetter. Het midden van de Fenixloods werd zwaar getroffen. Vanaf 1950 werd de loods daarom herbouwd als twee afzonderlijke gebouwen. Toen kregen beide loodsen ook de huidige naam 'Fenixloods', naar het mythologische fabeldier dat in staat is telkens weer uit zijn eigen as te herrijzen.

Fenixloods I is getransformeerd tot wooncomplex met in de plint ruimte voor cultuur en horeca. Fenixloods II wordt de komende tijd in ere hersteld. Hier komt FENIX: het Landverhuizersmuseum, een mix van creatieve, culinaire en culturele ondernemingen en een spectaculair architectonisch uitzichtpunt.

Het plan
Na een grootscheepse restauratie wordt Fenixloods II de thuisbasis van FENIX. Met de transformatie van de loods krijgen landverhuizers een gezicht en worden verbindingen gelegd tussen Rotterdam en de wereld, tussen bezoekers en bewoners, oorspronkelijke Kapenezen en nieuwkomers.

In het FENIX Landverhuizersmuseum, dat de volledige eerste verdieping van de loods zal beslaan, wordt het verhaal van landverhuizers vertelt. Er is een kunstcollectie aangelegd die hierbij aansluit, bestaande uit werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars afgewisseld met verrassende eigentijdse kunst, fotografie en sprekende objecten. De collectie verbeeldt op evocatieve wijze het universele verhaal van landverhuizers, verteld vanuit een Rotterdams perspectief.

Op de begane grond biedt FENIX in de toekomst verschillende creatieve, culinaire en culturele activiteiten voor de buurt, de stad en bezoekers. Op het dak komt een architectonisch uitzichtpunt, ontworpen door MAD Architects. Van daaruit zal Rotterdam 360 graden te zien zijn. Het Landverhuizersmuseum, de begane grond en het uitzichtpunt vormen samen FENIX.

'Ter herinnering aan wie de boot nam' NRC Handelsblad

'From Rotterdam, Many Left for a New Life' The New York Times