In de collectie: Door Locks

In de collectie: Door Locks

Do Ho Suh voor zijn werk

De Zuid-Koreaanse beeldend kunstenaar Do Ho Suh maakt met zijn kunstwerken herinneringen tastbaar. Hij maakt bijvoorbeeld replica’s van huizen waarin hij heeft gewoond, uitgevoerd in felgekleurde semi-transparante stoffen, met de hand genaaid en geborduurd.

Door Locks: London, New York and Seoul Homes, Do Ho Suh, 2020

Do Ho Suhs kunstwerk Door Locks: London, New York and Seoul Homes (2020) vestigt aandacht op een onopvallend detail uit deze huizen: het slot. Sloten zijn klein van formaat en gaan vaak ongemerkt op in de rest van het interieur. Met Door Locks staat Do Ho Suh stil bij de betekenis van dit alledaagse voorwerp.

Detail van Door Locks: London, New York and Seoul Homes, Do Ho Suh, 2020

Wie de sleutel van een slot heeft, heeft toegang tot de buitenwereld én kan zich ook van de buitenwereld afzonderen. Voor Door Locks heeft Do Ho Suh negen kleurrijke kopieën gemaakt van de sloten van zijn voormalige huizen en studio’s in Seoul, New York en Londen. Elk slot is een verwijzing naar een plek waar hij zich thuis heeft gevoeld.

“Grenzen – niet alleen landsgrenzen, maar ook bijvoorbeeld sociale of politieke grenzen – beïnvloeden ieders leven. Toen ik in 1991 Korea verliet, begon ik daar voor het eerst over na te denken. Over wat het betekent als je geen plek hebt waar je je thuis voelt.”
- Do Ho Suh

FENIX 2025

Na de opening vind je in FENIX hedendaagse kunst, fotografie en historische objecten. De collectie vertelt verhalen over de beweging van mensen over de hele wereld. Verhalen van gisteren, vandaag en morgen.