In de collectie: Forty Nr. 39

In de collectie: Forty Nr. 39

Benjamin Li maakt een foto van een gerecht

De Rotterdamse kunstenaar Benjamin Li reist met de trein en zijn vouwfiets door heel Nederland om Chinese restaurants te bezoeken. Voor zijn kunstwerk Forty Nr. 39 (2014-2016), een lichtbak van 110 centimeter hoog, bezocht hij veertig verschillende restaurants. Daar bestelde en fotografeerde hij steeds nummer 39 op de menukaart.

“Ik maakte Forty Nr. 39 naar aanleiding van een stigmatiserende opmerking van jurylid Gordon naar een Chinese deelnemer in het tv-programma Holland’s Got Talent. Hij zei: ‘ga je nummer 39 zingen?’ Als kunstenaar heb ik de mogelijkheid om aandacht te vragen voor dingen die mij raken. Waar Gordon dat nummer als een belediging gebruikte, wilde ik het juist aangrijpen om de gerechten te laten zien.”

Forty Nr. 39 laat ons allerlei gerechten en keukens zien, waaronder Chinees-Indisch, Dimsum en Chinees-Surinaams. Het kunstwerk is een scherp en speels antwoord op Gordons uitspraak, maar vooral een ode aan de Chinese (eet)cultuur in Nederland.

De content kan niet worden weergegeven,
“Eten is een heel belangrijk iets in ons bestaan, in ons gedrag. We hechten op een bepaalde manier heel erg aan hoe iets smaakt, hoe iets ruikt, hoe iets aanvoelt, de structuur.”
- Benjamin Li

FENIX 2025

Na de opening vind je in FENIX hedendaagse kunst, fotografie en historische objecten. De collectie vertelt verhalen over de beweging van mensen over de hele wereld. Verhalen van gisteren, vandaag en morgen.