In de collectie: Save Me From This Cold

In de collectie: Save Me From This Cold

Portret van Selasie uit Save Me From This Cold, Martin en Inge Riebeek, 2020

De films van kunstenaarsduo Martin Riebeek en Inge Riebeek gaan over ontmoetingen. Al meer dan tien jaar reizen zij naar grote steden in alle continenten. Aan de mensen die zij ontmoeten op straat stellen ze steeds dezelfde vraag: wat is op dit moment de essentie van jouw leven?

Het antwoord filmen ze in korte films die bestaan uit één take. Martin en Inge hebben al meer dan 500 videoportretten gemaakt, in 23 verschillende landen. Save Me From This Cold (2020) is een selectie uit deze enorme verzameling portretten.

Hanneke Mantel, conservator fotografie van FENIX, over Save Me From This Cold: “De portretten bieden voor mijn gevoel troost en hoop. Ze laten ons weten dat we niet alleen zijn. In een paar minuten krijgen we het gevoel de persoon voor de camera ècht te leren kennen.”

De mensen in Save Me From This Cold (2020) vertellen over hun persoonlijke zoektocht naar liefde en het verlangen naar geborgenheid en troost. Zo vertelt Chan Pik Kiu, die meerdere malen van China naar Hongkong vluchtte om bij haar kinderen te kunnen zijn, over de liefde voor haar dochters. Siouxzi Connor beschrijft hoe ze met haar geliefde emigreerde van Sydney naar Berlijn, maar vervolgens ervoor koos om de relatie te beëindigen. Selasie Djameh uit Accra vertrouwt ons toe dat ze haar geloof en haar liefde voor haar land is verloren en dat ze elke dag opzoek is naar gelijkgestemden.

“Ik werd gelijk verliefd. Maar er was een probleem. Hij kwam uit Hongkong en ik woonde in China.”
- Chan Pik Kiu

FENIX 2025

Na de opening vind je in FENIX hedendaagse kunst, fotografie en historische objecten. De collectie vertelt verhalen over de beweging van mensen over de hele wereld. Verhalen van gisteren, vandaag en morgen.