In de collectie: spaarpot van Ierse emigrant

In de collectie: spaarpot van Ierse emigrant

Spaarpot van de Emigrant Industrial Savings Bank

In de negentiende eeuw kostte de overtocht van Ierland naar de Verenigde Staten een vermogen. Veel migranten hadden daar geen geld voor. Vandaar dat familieleden of vrienden die de overtocht al hadden gemaakt vaak spaarden voor hun geliefden, zodat zij ook de oversteek konden maken.

In totaal zijn er tussen 1820 en 1920 ongeveer 4,5 miljoen Ieren naar de VS vertrokken. De meeste mensen vertrokken in de jaren na 1846, toen een grote voedselschaarste Ierland teisterde. Zonder de hulp van landgenoten die de reis betaalden, hadden veel Ieren de oversteek niet kunnen maken.

In de Verenigde Staten werden zelfs banken opgezet om spaarders te helpen geld over te maken naar hun moederland om zo de reis voor achterblijvers mogelijk te maken. De eerste van die banken werd in 1850 opgericht door Ierse immigranten onder de naam Emigrant Industrial Savings Bank.

Spaarpot van de Emigrant Industrial Savings Bank

Nieuwe spaarders kregen van de bank een spaarpot cadeau. In de collectie van FENIX is zo een spaarpot opgenomen. De pot is van porselein en heeft de vorm van een zeearend, het symbool van de Verenigde Staten. Op de sokkel staat ‘Emigrant Industrial Savings Bank’ en aan de achterkant van de vogel zit een gleuf om het spaargeld in te doen.

FENIX 2025

Na de opening vind je in FENIX hedendaagse kunst, fotografie en historische objecten. De collectie vertelt verhalen over de beweging van mensen over de hele wereld. Verhalen van gisteren, vandaag en morgen.