In de collectie: Diaspora

In de collectie: Diaspora

Omar Victor Diop - Diaspora, Omar Ibn Said

Met de serie Diaspora (2014) maakt fotograaf Omar Victor Diop nieuwe versies van schilderijen en tekeningen uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw. Met de foto's, waarop hij zelf te zien is, schijnt hij licht op een vaak vergeten geschiedenis en legt hij een link met het heden.

Omar Victor Diop - Diaspora, Albert Badin
Omar Victor Diop - Diaspora
Omar Victor Diop - Diaspora, detail

De originele schilderijen zijn portretten van Albert Badin, Omar Ibn Saïd, Don Miguel de Castro, Angelo Soliman en August Sabac el Cher. Zij kwamen alle vijf uit Afrika en hebben, ieder op een andere manier, een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Europa. Diop brengt met Diaspora een hommage aan deze onderbelichte verhalen.

Tegelijkertijd legt Diop een link met nu. Dit doet hij op een subtiele manier: in elke foto is een object verwerkt dat te maken heeft met voetbal, zoals een rode kaart of keepershandschoenen.

“Football is an interesting global phenomenon that for me often reveals where society is in terms of race. When you look at the way that the African football royalty is perceived in Europe, there is an interesting blend of glory, hero-worship and exclusion.”
- Omar Victor Diop
Omar Victor Diop - Diaspora
Angelo Soliman in 1750

FENIX 2025

Na de opening vind je in FENIX hedendaagse kunst, fotografie en historische objecten. De collectie vertelt verhalen over de beweging van mensen over de hele wereld. Verhalen van gisteren, vandaag en morgen.