Jouw (familie)object in FENIX?

Wil jij je verhaal met mij delen?

Elizar Veerman

In 2024 opent FENIX in de historische Fenixloods II, in Rotterdam. FENIX is dé plek van vertrek en aankomst. Op de kades rondom deze havenloods vertrokken miljoenen Europeanen en kwamen net zoveel mensen van over de hele wereld aan. Op de vlucht of de liefde achterna. Op zoek naar geluk of betere kansen. FENIX vertelt al deze verhalen aan de hand van hedendaagse kunst, fotografie, historische voorwerpen en persoonlijke objecten.

Elizar Veerman

Mijn naam is Selinay Sucu. Voor de museumcollectie van FENIX ben ik op zoek naar persoonlijke objecten met een vlucht-, reis- of migratieverhaal. Deze objecten worden uiteindelijk tentoongesteld in het museum.

Jouw object in onze collectie

Elizar Veerman

Hier zie je het bordspel van mijn opa. Een handgemaakte tavla, beter bekend als backgammon. Mijn opa speelde dit graag met familie, vrienden en buren. Hij kwam in de jaren 60 als gastarbeider uit Turkije naar Nederland. Het spel brengt mooie herinneringen aan mijn opa naar boven en maakt mij tegelijkertijd bewust van alles wat hij heeft meegemaakt.

Heb jij ook een object dat gaat over de roots van jouw familie, of iets vertelt over een reis die jij hebt gemaakt? Een object dat jouw nieuwe start, vertrek, vlucht of avontuur symboliseert? En, wil je het verhaal dat daarbij hoort graag delen? Lees dan verder!

Ik ben op zoek naar:

Elizar Veerman

3D objecten. Van een haarklip tot aan een trouwring en van een basketbal tot aan een traditioneel kledingstuk uit het land van herkomst.


Een connectie met Rotterdam:

Jij hebt een connectie met Rotterdam: je wieg stond er, je woont er nu of je hebt hier tijdelijk gewoond, gewerkt of gestudeerd.

Of het object heeft een connectie met Rotterdam: het object is gekocht of gemaakt in de stad en meegenomen naar een andere bestemming.


Je bent bereid het object te doneren of minimaal zes maanden aan het museum uit te lenen.

Zo werkt het

Elizar Veerman

Stuur een e-mail met een korte beschrijving van het object en jouw verhaal (een foto, tekst, video of voice memo – wat fijn werkt voor jou).


Weet je niet zeker hoe je het object kan beschrijven? De volgende vragen helpen je misschien op weg:

Wat voor object is het? Waar komt het vandaan? Van wie heb je het gekregen of heb je het zelf gekocht? En wanneer? Wat betekent het voor jou? Welke herinneringen roept het op?

Wat kan je daarna verwachten?

Ik reageer zo snel mogelijk op jouw bericht. Ik stel per mail of telefonisch mogelijk meer vragen en vertel je ook over de vervolgstappen.