In de collectie: The Bus

In de collectie: The Bus

Detail van The Bus, Red Grooms, 1995

Reis je wel eens met het openbaar vervoer? Dan weet je dat je in de bus, metro of tram een afspiegeling vindt van de stad. Zowel Rotterdam als New York is een melting pot van mensen en culturen. Dit zien we in The Bus van popartkunstenaar Red Grooms.

Detail van The Bus, Red Grooms, 1995

Red Grooms maakte in 1995 een enorme stoffen New Yorkse bus met levensgrote mensfiguren. The Bus is na de opening te zien in FENIX. Je kunt de bus dan zelfs betreden. Bij het instappen draait de chauffeur zijn hoofd naar je toe, waarna je door het voertuig kan lopen en je op de enige vrije plaats kan gaan zitten.

Detail van The Bus, Red Grooms, 1995

Selinay Sucu, projectmedewerker bij FENIX, vindt de situatie in het kunstwerk heel herkenbaar en vergelijkbaar met haar dagelijkse ritje in de Rotterdamse metro. “Je ziet alle verschillende soorten mensen bij elkaar. Het nieuwsgierige kind dat achterstevoren zit, iemand leest een boek en een ander heeft even zijn ogen dicht.”

Detail van The Bus, Red Grooms, 1995

Als ‘third culture kid’ moet Selinay zichzelf vaak uitleggen. Haar ouders komen uit Turkije, zelf is ze geboren en opgegroeid in Nederland en alevitisch opgevoed. “Ik voel mij nergens thuis en daardoor ben ik overal thuis. De mix van mensen in de metro herinnert mij eraan dat ik dit gevoel waarschijnlijk deel met veel van hen.”

Detail van The Bus, Red Grooms, 1995

Het grootste verschil met The Bus van Red Grooms en de situatie van nu is volgens Selinay de komst van de mobiele telefoon. “In The Bus heeft niemand een telefoon, dat is nu niet meer voor te stellen.”

FENIX 2025

Na de opening vind je in FENIX hedendaagse kunst, fotografie en historische objecten. De collectie vertelt verhalen over de beweging van mensen over de hele wereld. Verhalen van gisteren, vandaag en morgen.