Passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn

Passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn

Passagierslijst Einstein SS Rotterdam maart 1921

Wist je dat Albert Einstein ooit via Rotterdam vertrok naar de Verenigde Staten? Dat is te lezen op de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn. Van 1873 tot ver in de twintigste eeuw vervoerde de HAL emigranten, zakenlui en toeristen naar de andere kant van de wereld.

Jongens zitten op een Katendrechtse steiger en kijken richting SS Rotterdam, afgemeerd aan de Wilhelminakade

In de negentiende en twintigste eeuw waagden miljoenen passagiers de oversteek naar onder andere de Verenigde Staten en Canada. Zij waren opzoek naar kansen, mogelijkheden, geluk. Per boot gingen zij een nieuwe toekomst tegemoet.

Groep mensen bij de Holland-Amerika Lijn op de gangway boven de Wilhelminakade.

Deze landverhuizers waren afkomstig vanuit heel Europa. Hun gegevens, zoals het land van herkomst, met wie zij samen reisden en waar ze uiteindelijk naartoe gingen, stonden vermeld op lijsten die werden opgesteld door medewerkers van de Holland-Amerika Lijn.

Vele handen

De originele passagierslijsten uit de periode tussen 1900 en 1969 zijn allemaal gescand. Vervolgens zijn alle namen op de lijsten één voor één overgetypt, zodat ze in een doorzoekbare database opgenomen konden worden.

Dit werk is gedaan door een groep van bijna 1.500 vrijwilligers. Foort de Rijder uit Burgh-Haamstede was één van hen. “Ik koos voor het project van de passagierslijsten omdat de HAL Rotterdam als thuisbasis heeft en ik gevoelsmatig een sterke band heb met de havenstad. Ik ben er namelijk geboren.”

Einstein aan boord van een schip

Door dit project zijn we veel te weten gekomen. Zo is nu bijvoorbeeld bekend dat niet alleen Albert Einstein, maar ook architect H.P. Berlage, fotograaf Eva Besnyö, kunstenaar Willem de Kooning en acteur Johnny Weismuller vanaf Rotterdam de oceaan overstaken.