Lamya's recept voor harise

Lamya's recept voor harise

Harise

Zainab ziet er altijd naar uit om naar haar ouders te gaan en lekker te eten. “Mijn tante kan harise maken, maar als het uit de oven van mijn mama komt, smaakt het echt het lekkerst,” zegt Zainab. “Een hap harise maakt mij echt gelukkig.”

Harise kan altijd

Amandelen en suikersiroop voor harise

In Aleppo, de geboortestad van Zainabs moeder, mag het gerecht op feesten en bijeenkomsten niet ontbreken. Bij bruiloften tot begrafenissen, er is altijd harise.

Mok als maatbeker

Twee citroenen, foto: Kevita Junior

Lamya, Zainabs moeder, gebruikt een groene plastic mok als maatbeker. Alles draait om de verhoudingen. Precieze gewichten zijn niet van belang. En er zijn talloze varianten mogelijk. Een schep honing bij de suikersiroop of juist niet. Al zal Lamya honing niet snel gebruiken. De honing hier is onvergelijkbaar met die in Syrië: “We hielden daar onze eigen bijen.”

“Harise kan altijd. Net als baklava. Als dessert of bij de koffie en thee. Harise eet je nooit alleen. Je snijdt het pas aan als alle gasten er zijn.”
- Zainab Dahly

Het recept voor harise

Zainab geeft toe dat zij de harise niet kan maken zoals haar moeder, ook al volgt ze het recept stap voor stap. Doe jij het Lamya na?