In de collectie: Berlijnse Muur

In de collectie: Berlijnse Muur

Checkpoint in West Berlin, West Germany with sign You are leaving the American Sector in four languages

De Berlijnse Muur staat symbool voor een van de meest beroemde grenzen ter wereld. De bouw van deze iconische muur begon in 1961. Van de ene op de andere dag werd een hele stad in twee delen gesplitst. Straten, metrolijnen, kanalen en rivieren werden verdeeld. Familieleden, vrienden, klasgenoten en collega's werden plots van elkaar gescheiden.

Library of Congress - Berlin Wall, 1961

In de collectie van FENIX is een stuk van het Westelijke gedeelte van de Berlijnse Muur opgenomen. Element UL 12.41, om precies te zijn. Het enorme stuk muur is gemaakt van gewapend beton en is 3,6 meter hoog.

Door de bouw van de Muur werd West-Berlijn een eiland, omringd door Oost-Duitsland. Vanuit het westelijke deel mocht je niet naar het oostelijke deel en andersom. 28 jaar verdeelde de 43 kilometer lange muur de stad in twee.

Op 9 november 1989 ging de grens tussen beide stadsdelen weer open. De muur brokkelde hierna langzaam af en raakte verspreid over de wereld als hèt symbool van de Koude Oorlog en gesloten grenzen.

FENIX 2025

Na de opening vind je in FENIX hedendaagse kunst, fotografie en historische objecten. De collectie vertelt verhalen over de beweging van mensen over de hele wereld. Verhalen van gisteren, vandaag en morgen.