Jens leest De reis van Sofie Grossman

Jens leest De reis van Sofie Grossman

Jens leest De Reis van Sofie Grossman in zijn kamer, foto: Naomi Modde

“Het schip waarmee Sofie naar Amerika gaat, staat in brand.” Bezorgd kijkt de negenjarige Jens even op. In zijn bed – zijn favoriete leesplek – schieten zijn ogen over de bladzijden. Het schip waarover hij leest, is het stoomschip Volturno. Het vertrok in het najaar van 1913 naar de Verenigde Staten vanaf Katendrecht, waar Jens woont.

Detail van het boek De Reis van Sofie Grossman

In 'De reis van Sofie Grossman' schrijft auteur Elisabeth Mollema over de reis die Sofie met haar zusje Beile en neef Joshua vanuit Rusland naar Amerika maakt. In de Verenigde Staten worden ze herenigd met hun vader. De reis gaat gepaard met avontuur, bijzondere ontmoetingen en tegenslag.

“Elke dag kwamen ze een stukje dichterbij Amerika en papa. In gedachten zag Sofie hem op de kade staan, wachtend op zijn dochters die hij zo lang had moeten missen.”
- De reis van Sofie Grossman

“Heel spannend” noemt Jens het verhaal over de 11-jarige Sofie. Dat het verhaal deels waargebeurd is, vindt hij bijzonder. Samen met zijn moeder zocht hij sommige feiten op internet op. Bijvoorbeeld of de spoorlijn vanuit Rusland naar Rotterdam er echt gelegen heeft.

Rutger Doop, conservator geschiedenis van FENIX, hielp Elisabeth Mollema aan informatie en historische fotografie zodat zij het verhaal van Sofie zo waarheidsgetrouw mogelijk kon maken.