In de collectie: If You See Her, Say Hello

In de collectie: If You See Her, Say Hello

Lucas_Silawanebessy

In 1951 meert aan de Javakade in Amsterdam de SS New Australia aan. Lucas Silawanebessy, toen 2 jaar oud, komt er met zijn familie van boord. Hun reis begon vanaf Java, Indonesiƫ.

Lucas_Silawanebessy

Lucas komt met zijn familie terecht in Woonoord Lunetten, het voormalige Kamp Vught. De militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en hun gezinnen worden door de Nederlandse overheid geforceerd om zich in de 22 barakken te huisvesten. Niet alleen Lucas, maar een hele generatie Molukse mensen zijn hier opgegroeid in Woonoord Lunetten.

De content kan niet worden weergegeven,
Lucas Silawanebessy.jpeg

In de fotoserie If You See Her, Say Hello (1979) die FENIX aankocht voor de collectie, toont beeldend kunstenaar Lucas Silawanebessy 22 barakken van Kamp Vught. Deze staan centraal in zijn werk.

"Door het 'If You See Her, Say Hello' te noemen, wil ik het Kamp een soort personage meegeven. Hierdoor krijgt de plek een persoonlijkheid die je kunt bezoeken en begroeten."
- Lucas Silawanebessy

BEWOGEN GESCHIEDENIS

Woonoord Lunetten is gebouwd op het terrein van Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals Kamp Vught in de Tweede Wereldoorlog officieel werd genoemd. Het kamp bleef vrijwel in originele staat toen de Molukse gezinnen hun intrede deden in de barakken. De plaats heeft een bewogen geschiedenis en wordt nog steeds herinnerd door velen.

We willen Museum Maluku bedanken voor de zwart en wit beelden.

FENIX 2025

Na de opening vind je in FENIX hedendaagse kunst, fotografie en historische objecten. De collectie vertelt verhalen over de beweging van mensen over de hele wereld. Verhalen van gisteren, vandaag en morgen.